Hogyan lehet kivédeni a Facebook-feltörést?

Facebook feltörése, lehetséges

Valószínűleg sokak egyik legnagyobb rémálma, hogy feltörik a Facebook-fiókját. Egy személyes profil esetén is komoly gondokat tud okozni egy ilyen lépés, de akkor különösen, ha vállalkozásod oldaláról van szó, illetve egy ehhez kapcsolt csoportról – ezekben az esetekben már egyértelmű anyagi károd is lehet. Alapvető fontosságú, hogy védd a fiókodat, amennyire csak lehet, és ha azt gyanítod, hogy feltörték, cselekedj azonnal!

Mit tehetünk Facebook fiók feltörés ellen

Egy Facebook feltörés jelszó nélkül nemigen megy, de nem is kell. Megdöbbentő ugyanis, hogy mennyien kezelik óriási lazasággal a Facebook fiókjuk védelmét:

  • bejelentkezve maradnak minden kütyün,
  • ugyanazt a jelszót adják meg mindenhol,
  • könnyen kitalálható jelszavakat használnak,
  • összegyűjtik valahol felírva a jelszavaikat.

Mindennapos, hogy nem biztonságos oldalakról töltögetnek le kétes eredetű tartalmakat, amikkel esetleg jöhet néhány vírus is – akár épp olyan, ami a személyes adatokat, jelszavakat szedi össze.

A feltörések nagy része ezekből a hibákból származik – magát az oldalt nem könnyű ugyanis meghackelni. Nem úgy kell elképzelni a helyzetet, hogy a Facebook feltörés e-mail cím alapján, pár kattintással megoldható lenne, vagy hogy egy szimpla keresésre özönlenek a hacker programok facebook feltörésre.

Mi történik, ha feltörik a céges Facebookodat

Az, hogy mekkora érvágás egy vállalkozás Facebook-fiókjának feltörése, nagymértékben függ attól, hogy mennyit és mire használják. Manapság általánossá vált, hogy közösséget építünk a vásárlók könnyebb elérése érdekében, a social medián keresztül kommunikálunk, hirdetünk stb.

Egy komoly követőbázissal rendelkező, aktív oldal esetében óriási kárt okozhat, ha többé nem tudja ezen a csatornán keresztül közvetlenül megszólítani a feliratkozókat.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokba kerülhet, ha mondjuk a vállalkozáskezelőből elkezdenek óriási összegekért hirdetéseket kitenni a nevedben. Nem egy példa volt arra, hogy néhány óra leforgása alatt több százezer forintos számla keletkezett a hirdetési fiókban – valószínűleg nem kell részleteznünk, hogy ez mekkora problémákat okozhat.

Facebook feltörés

 

Hogyan állapíthatod meg, hogy feltörték a fiókot

Vannak helyzetek, amikor a Facebook feltörés eléggé egyértelmű: posztolnak, üzeneteket küldenek a nevedben, esetleg a jelszavad megváltoztatásával ki is zárnak a saját fiókodból. Vállalkozó oldal esetében lehet, hogy a Facebook hirdetések terén veszel észre idegenkezűséget. Az is elképzelhető azonban, hogy az elkövető semmi feltűnőt nem tesz, „csak” olvasgatja az üzeneteidet, ellenőrzi a kontaktjaidat.

Viszonylag könnyen meg tudsz győződni arról, hogy illetéktelen lépett be a profilofba, ha a Biztonság és bejelentkezés menüpontban ellenőrzöd, honnan léptek be az utóbbi időszakban – amennyiben látsz a listában olyan helyet, ahol egészen biztosan nem jártál, kezdhetsz gyanakodni. Mindegy, hogy a Facebook feltörés telefonról vagy más eszközről történt, látni fogod.

Gyanús lehet az is, ha olvasottként jelennek meg olyan üzenetek, amiket biztosan nem láttál, és az értesítések se nagyon jeleznek újdonságot: lehet, hogy valaki már látta őket.

Ezt teheted Facebook feltörés ellen

A Facebook feltörés ellen a legjobb védekezés a megelőzés. Ezt kezdheted a jelszavak erősségével: az a legjobb, ha betűk és számok, kis- és nagybetűk vegyesen vannak benne. Persze ezt nehezebb megjegyezni, de óva intenénk attól, hogy emiatt bárhova is felírd – vagy legalább ne nevezd meg, mit is írtál oda.

Fontos az is, hogy ha nem saját eszközről lépsz be, ne maradj bejelentkezve, és a felhasználónév/jelszó tárolását se engedélyezd!

Jelszóválasztás

Ha nem zártak ki a profilodból, akkor az első, amit tenned kell, hogy új jelszót állítasz be. Ezt könnyen megteheted a Beállítások menüpontban, azon belül a Biztonság és bejelentkezés fülön. Itt magától értetődően végigmehetsz az egyes lépéseken, a Facebook pedig azt is megkérdezi, kijelentkeztessen-e a többi eszközről, sőt, segítenek áttekinteni a profilod legutóbbi változásait, hogy láthasd, történt-e olyasmi, amiről nem volt tudomásod.

2 faktoros azonosítás beállítása

Ugyanitt találod a 2 faktoros azonosítás lehetőségét, mely 3 opciót kínál föl neked:

  • Egy appot, melynek segítségével ellenőrző kódokat állíthatsz elő a nagyobb védelemért (a Facebook ezt ajánlja leginkább).
  • Egy fizikai biztonsági kulcsot: ez egy USB-csatlakozóba dugható eszköz, amit külön regisztrálhatsz.
  • SMS-ben is kaphatsz megerősítő kódot.

Ha bármelyiket alkalmazod, máris kisebb az esély a Facebookod feltörésére.

Mit tehetünk már feltört fiók esetén

Ha már megtörtént a baj, a legjobb, amit tehetsz, hogy a lehető leggyorsabban megváltozatod a jelszót, majd minden eszközről kijelentkezel. Ez meg is oldja a gondot akkor, ha valaki csak kitalálta a jelszavadat, de téged nem zárt ki.

Ha viszont egyáltalán nem férsz hozzá a fiókodhoz, akkor sincs minden veszve: a Facebooknak van egy irányított folyamata ahhoz, hogy biztonságossá tehesd, ezen kell végigmenned.

Hogyan jelentheted a Facebooknak, hogy feltörték a fiókod

Ha úgy gondolod, hogy a fiókod illetéktelenek kezébe került, a Facebook segít megoldani a problémát. A menüt használva egy irányított súgóhoz juthatsz, a lépéseket végigzongorázva pedig a bejelentést is meg tudod tenni.