Mit okoznak a herpesz vírusok?

Tudta, hogy a herpesznek nemcsak 2 típusa van, hanem 8 különböző típusú herpesz vírusok fertőzheti meg az embert? A HSV-1 az a vírus, ami az orrunkat és a szánkat támadja, ám a HSV-2 és ez a típus felelős a rettegett genitális (nemi szerveken megjelenő) herpeszért is. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy mely betegségekért felelősek még a herpesz vírusok és hogy milyen herpesz gyógyszerek alkalmazhatóak a problémákra.

Az emberek túlnyomó része már kisgyermekkorban megfertőződik a herpes simplex vírussal. A vírust egész életükben a szervezetükben hordozzák és bizonyos immungyenge állapotok a vírust újra előhozhatják. Habár a vírushordozók nagy része tünetmentes marad a továbbfertőzésben ugyanúgy részt vesz.

Herpesz tünetei – leggyakoribb herpesz vírusok

HSV-1

Ez a típus a felelős az orr- és száj környékén és ritkább esetben nemi szerveken megjelenő fertőzésért. A fertőzés leggyakrabban nyál és bőrkontaktus útján terjed.

A lappangási idő 4-7 nap lehet, amit égő viszkető érzés követ, majd megjelennek a piros, gyulladt foltok amelyek gyorsan víztiszta később zavaros hólyagocskákká válnak. A hólyagok pár napon belül kifakadnak és kifekélyesednek. A teljes gyógyulás 1-2 héten belül megtörténik.

Aktív fertőzés esetén a környéki nyirokmirigyek megduzzadhatnak, illetve bakteriális felülfertőződés esetén még nehezebb a gyógyulás.

Az első (primer) fertőződés esetén a legintenzívebbek a tünetek.

HSV-2

A HSV-2 (herpes simplex vírus) többnyire felelős a genitáliákon (nemi szerveken) megjelenő fájdalmas hólyagocskákért. A lappangási idő 20 nap lehet. A kiütés a nemi szerveken, a végbélnyílásnál és a környező területeken jelenik meg, olykor a húgycsövet is érintve. A férfiakat és a nőket egyaránt érinti a betegség és szexuális úton terjed.

Herpesz vírusok
Herpesz vírusok

További herpesz vírusok:

HHV-3

A HHV-3 varicella-zoster herpesz vírus okozza a bárányhimlőt és az övsömört. A bárányhimlő ellen ma már rendelkezésre áll az oltás.

HHV-4

A humán herpesz vírus 4-et más néven Epstein-Barr vírusnak nevezik és a fertőző mononukleózissal társítják, valamint daganatos és allergiás betegségekkel is összefüggésbe hozzák. A legtöbb ember még gyermekként esik át rajta, ám a tünetek fiataloknál és felnőtteknél jelentkeznek. Csókvírusként is emlegetik, mert nyál útján terjed.

HHV-5

Más néven CMV-nek, azaz citomegalovírusnak nevezik. Becslések szerint a felnőttek 50 százalékát érinti. Általában nem okoz gondot, csak legyengült immunrendszer esetén, azonban várandósság esetén veszélyes, mert magzati károsodást okozhat.

HHV-6- és HHV-7

Ez a két típus bőrkiütéssel, légúti tünetekkel, hányással és hasmenéssel járó megbetegedéseket okoz.

HHV-8

A HHV-8 felelős a Kaposi-szarkómáért és a limfómáért. A fertőzés sok esetben szexuális úton terjed.

Mi okozhatja a HSV-1 és HSV-2 herpesz kiújulását

 • Gyulladás a szervezetben
 • Fertőzéses megbetegedés
 • Lázas megbetegedés
 • Gyomorrontás
 • Erős napsugárzás
 • Hormonális változások: terhesség, menzesz, menopauza
 • Stresszes helyzetek, időszakok
 • Az érintett területet ért beavatkozások (pl. fogorvos)

Mit tehetünk a herpesz vírusok ellen

A herpesz fertőzésre sajnos még nincs olyan gyógyszer, amely teljes mértékben megakadályozná a kiújulását, de elérhető néhány vény nélkül és vénykötelesen kiváltható antivirális szer, ami lerövidíti a gyógyulás idejét.

A viszkető, égő tünetek már a hólyagok megjelenése előtt jelzik a bajt. Ha résen vagyunk és már ekkor bizonyos herpesz vírusok elleni készítményt (acyclovir, famciklovir), krémet használhatunk, amelyek megelőzhetik a hólyagok megjelenését.

A hólyagok megjelenése után is használhatunk egyéb vírus elleni krémeket, ám a hólyagokat piszkálni szigorúan tilos.

Mit tehetünk még a herpesz ellen

 • Immunerősítés: C– és D-vitamin szedése
 • Ha fertőzött személy van a környezetünkben kerüljük a bőrkontaktust
 • Ne használjunk másokkal közös evőeszközt, poharat vagy smink eszközöket
 • Ne használjunk másokkal közös ruhadarabokat, törölközőt
 • Óvszerrel védekezzünk

Herpesz kezelése

A herpesz vírus okozta fertőzések kezelése általában tüneti, mivel a herpesz vírus jelenleg nem gyógyítható. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a fertőzés gyakoriságának csökkentése.

A herpesz vírus okozta kiütések kezelésére alkalmazhatók antivirális szerek, mint például az aciklovir, a valaciklovir vagy a famciklovir. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a fertőzés terjedését, csökkenthetik a tünetek súlyosságát és lerövidíthetik a kiújulás időtartamát.

A herpesz vírus okozta fájdalom kezelésére fájdalomcsillapítók alkalmazhatók. A viszketés és az égő érzés csökkentése érdekében hűsítő kenőcsök vagy gélek is használhatók.

Fontos a megfelelő higiéniai szokások fenntartása, például gyakori kézmosás és az érintett területek tisztítása. A fertőzött területek érintése vagy megérintése az újabb kiütések megjelenéséhez vezethet.

A herpesz vírus okozta fertőzések megelőzése érdekében fontos az óvszer használata a szexuális kapcsolat során, valamint kerülni kell a fertőzött személyek érintését. A herpeszvírus elleni védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésre.

Herpesz lelki okai

A herpesz vírus okozta fertőzés lelki okai és kiváltó tényezői még nem teljesen tisztázottak, azonban felmerült, hogy az érzelmi stressz és a csökkent immunrendszer funkciója hozzájárulhat a herpesz kiújulásához.

Az érzelmi stressz és a szorongás a kortizol nevű hormon felszabadulásához vezethet, amely gyengítheti az immunrendszer működését és hajlamosabbá teheti a fertőzésekre. A herpesz fertőzés szorongással és szégyennel is járhat, különösen akkor, ha a fertőzés szexuális úton terjedt. Ez a szorongás és a stressz tovább ronthatja az immunrendszer funkcióját, és elősegítheti a herpesz kiújulását.

Az is felmerült, hogy az életmód tényezők, mint például az egészségtelen táplálkozás, az alváshiány és a dohányzás, hozzájárulhatnak a herpesz kiújulásához, mivel ezek a tényezők szintén gyengíthetik az immunrendszer működését.